“İYİ BİR AŞÇI OLMANIN SIRLARI”

Çeşitli yiyecekleri farklı yöntemler kullanarak bir araya getiren kişilere aşçı denilmektedir. Aşçılar yetenekleri sayesinde farklı ürünlerden benzersiz besinler elde edebilirler. Müşteriler için birbirinden lezzetli yemekler üreten aşçılar yetenekleri ve hayal güçleri doğrultusunda ürünler ortaya çıkarırlar.


Aşçıların en önemli görevlerinden bir tanesi de bu besinleri en iyi şekilde müşterilere sunmalarıdır. Yemeğin lezzetli olması kadar görselin de göz alıcı olması gerekir. Bunun için aşçıların ortaya çıkardıkları ürün benzersiz bir tada sahip olmalıdır.


6 senedir aşçılık mesleğini icra eden Ali Kerem Yılmaz ile iyi aşçılık üzerine yaptığımız röportajı sizler derledik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

-Merhabalar. Ben Ali Kerem Yılmaz, 31 yaşındayım. Ankara’da doğup büyüdüm. Hacettepe
Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümü okuyorum, aynı zamanda kariyerime aşçılık yaparak başladım,
Executive Chef olarak görev yapıyorum.

Kaç yıldır bu mesleğin içerisindesiniz ve bu işi yapmak isteme sebepleriniz nelerdir?

-Yaklaşık 6 senedir aşçılık mesleğini icra etmekteyim. Aşçılık benim çocukluk hayalimdi. Günlük
hayatımda da yemek yapmayı seviyorum ve bunu profesyonelliğe dökmek, hayallerimin peşinden
koşmak istedim. İlk iş olarak arabamı satıp özel bir aşçılık eğitimi alarak kariyerime başladım. Ama bu
mesleğe başlamamdaki en büyük etken aşçılığın sonsuzluğu, her zaman gelişmekte olması, sürekli
yeni yöntem ve tekniklerle aşama kaydetmesi.

Kerem Bey, aşçı nedir? Aşçı olabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

-Bence aşçı; yemek yapmaktan daha çok içerisinde bulundugu mutfağı kontrol eden, işleyişi yöneten
ve ekip ruhunu yansıtarak, ekip arkadaşları ile güzel işler başaran kişidir. Mutfaklarda aşçılar yemek
yapmaktadır, daha çok arka plandaki hazırlıklar ile uğraşmaktadır. %30 yemek yapıyorsak %70
hazırlık yapıyoruz. Aşçı olabilmek için öncelikle krizleri iyi yönetebilmeli, sabırlı olmalı ve alçak gönüllü
olmak gerekir. Bu en önemli 3 özellik sizi iyi bir aşçı yapabilir. Yemek yapmak her zaman öğrenilebilir
ve geliştirebilir çünkü.

TEMKİNLİ, HAZIRLIKLI, SABIRLI OLMAK VE STERİL ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

Bu mesleğin size kazandırdığı tecrübeleri bize aktarabilir misiniz?

-Bu mesleğin bana kazandırdığı en büyük tecrübeler; her zaman temkinli, hazırlıklı, sabırlı olmak ve
temiz çalışmak. Birçok yerde mutfak chefliği yaptığım için artık alıştım. Bir diğer önemli nokta da,
mutfağı nasıl yöneteceğiniz, insanları nasıl motive edebileceğiniz. Bunları tecrübe ediyorsunuz.
Nitekim kendi hedeflerinizi daha da ileriye götürmek için bu tecrübelerden bolca edinmek gerekiyor.

Bu mesleği icra etmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu mesleği icra edeceklere önerim: Daima sabırlı ve temiz olun. Başarı peşinden gelecektir.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız zorluklar neler? Ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Mesleğimin en sevdiğim yanı yemeklerini ve tatlıların tadan insanların yüzündeki  hazzı ve mutluluğu görmek. Bu aşçıyı  motive eder hem de daha da verimli çalışmasını sağlar.  Sevmediğim  yanları ise ekip ruhu taşımayan ve tembel kişilerle çalışmak. Bu hem benim motivasyonunu düşürüyor hemde sabrımı zorluyor. O yüzden mutfaklarda çok bağıran ve azarlayan bir chef konumuna düşüyorum bazen. Ama mutfak da bir hiyerarşi olmalı ve herkes haddini bilmelidir aksi takdir de o mutfaktan yemek çıkmayabilir. Sistem bozulabilir.

TÜRK MUTFAĞI HAKETTİĞİ YERDE Mİ?

Ülkemizde aşçılık, diğer ülkelere kıyaslarsa hangi noktada sizce?

-Ülkemizde aşçılık çok iyi noktada değil. Nitelikli aşçı bulmak çok zor oluyor. Alaylı eğitimden ziyade
okullu eğitimi daha çok öneririm. Çünkü Türk mutfağını daha da ileri taşıyabilmemizin tek yolu bu. Ve
iddia ediyorum bizim ülkemizin mutfağı gibi bir mutfak daha yok tüm dünyada. Türk mutfağı oldukça
zengin ve her ilde, her yörede çeşitlilik gösteren bir lezzet cenneti. Ayrıca eğer aşçılığa yeteri kadar
önem verebilseydik, kitaplaştırabilseydik eminim ki bugün dünyada 1 numara olacaktık.

Örnek aldığınız, “idol” olarak gördüğünüz bir isim var mı?

Bu meslekte örnek aldığım kişi, bana eğitim veren Tolgar Mireli’dir. Gerek duruşu, gerek işi ile yurt
içinde ve dışında kendini ispatlamış başarılı bir cheftir.

Giriş Cümlesi Kaynak: www.milliyet.com.tr

Görsel: www.endlessabroad.com.tr

Hayatın bizlere sunduğu en iyi ödül, buna değecek bir işte çalışma şansıdır.

Theodore Roosevelt

Bize Ulaşın

T.C. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Mh. Üniversite Sokağı No: 14 PK:34662 Üsküdar / İstanbul / TÜRKİYE
Halil Oguzhan Oger